NET Kurumsal Değerleme ve Danışmanlık A.Ş.

İpotek Teminatlı Konut Kredisi İhracı 4 Bankada Başlıyor.

İpotek Teminatlı Konut Kredisi İhracı 4 Bankada Başlıyor.

Konut kredilerinin menkul kıymete dönüştürülmesi ve yeni bir menkul kıymet yatırım alanı açılması yönündeki düzenlemede ilk adım atılıyor. Ziraat, Halkbank, Vakıfbank ve Garanti Bankaları, Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın kurduğu Varlık Finansman Fonu aracılığıyla 7 Aralık’ta menkul kıymet ihracı yapacak.

Konuyu bugünkü yazısında ele alan Hürriyet Gazetesi’nden Şebnem Turhan, Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihracı için talep toplamanın dün itibariyle başladığını bildirdi. Haber göre; Halkbank, Vakıfbank ve Garanti Bankası 7 Aralık’ta toplam 3 milyar 150 milyon lira tutarındaki konut kredilerini ihraç edecek. Bunun için önceki gün potansiyel nitelikli yatırımcılara bir sunum yapıldı. Sunumdaki bilgiye göre toplam 629 bin 544 bireysel müşteriye verilen ipotek teminatlı krediler ihraca konu olacak. İlk etapta Ziraat Bankası 1 milyar, Halkbank 1 milyar, Vakıfbank 1 milyar, Garanti Bankası ise 150 milyon liralık ihraç yapacak. Sunumda yer alan bilgilere göre Ziraat Bankası 7 milyar, Halkbank 10 milyar, Vakıfbank 18.2 milyar, Garanti ise 30.3 milyar liralık program büyüklüğüne ulaşabilecek.

Ağırlık İstanbul’da.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın kurduğu Varlık Finansman Fonu, 7 Aralık’ta 4 bankanın ihraç edeceği İpotek Teminatlı Menkul Kıymetlerden (İTMK) oluşan tahvil ihraç edecek. 4 bankanın oluşturduğu kredi havuzu için her bankaya özel bir teminat oluşturuldu. Halkbank’ın teminat havumu 15 milyar lira, Ziraat Bankası’nın teminat havuzu 14 milyar lira, Vakıfbank’ın teminat havuzu 13.2 milyar lira ve Garanti Bankası’nın teminat havuzu ise 8.6 milyar lira oldu. Teminatların her birine ise bir uluslararası danışmanlık şirketi sorumlu olarak atandı. Halkbank ve Vakıfbank’ın teminat sorumlusu KPMG, Ziraat Bankası’nın PwC, Garanti Bankası’nın ise EY oldu.

5 yıl vadeli yapılacak ihraçta yatırımcıya yılda 4 defa kupon ödemesi sağlanacak. Garanti Bankası ile Vakıfbank vadeyi ‘soft bullet’ yapısı ile 18 ay uzatma süresine de sahip. İhraç edilen konut kredilerinde ise ağırlık İstanbul’dan. Halkbank’ın ihraç ettiği konut kredilerin yüzde 20’si, Ziraat’in yüzde 21.7’si, Garanti’nin yüzde 31.4’ü, Vakıfbank’ın ise yüzde 25.5’i İstanbul’da kullandırılmış.

Sunumda, VDMK ihracının yatırımcılara sağladığı avantajlar ise şöyle sıralandı:

  • Bankaların yapacağı ipotek teminatlı menkul kıymet kupon ödemelerine dayalı nakit akışından faydalanma imkanı
  • İhraççı bankaların genel yükümlülüğü yanı sıra düşük takibe düşen kredi oranına sahip bireysel konut kredileri ile teminatlandırılmış yapı
  • Asgari yüzde 20 teminat oranı taahhüdü ile güçlendirilmiş yapı
  • Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank’tan 1 yıl boyunca VDMK geri alım garantisi.

Hangi Banka Neyi İhraç Edecek?

HALKBANK: Portföy 181 bin 825 adet bireysel müşteriye verilen 182 bin 502 adet ipotek teminatlı krediden oluşuyor. İhraca konu krediler 2007 Mayıs ayından 2018 Ekim ayına kadar verilen krediler. Teminat havuzunun ortalama vadesi 7.5 yıl.

ZİRAAT BANKASI: Portföy 171 bin 753 adet bireysel müşteriye verilen 172 bin 416 ipotek teminatlı krediden oluşuyor. İhraca konu krediler 2013 Ocak ayından 2018 Ekim ayına kadar verilen krediler. Teminat havuzunun ortalama vadesi 8 yıl.

VAKIFBANK: Portföy 158 bin 594 adet bireysel müşteriye verilen 159 bin 618 ipotek teminatlı krediden oluşuyor. İhraca konu krediler 2005 Mart ayından 2018 Kasım ayına kadar verilen krediler. Teminat havuzunun ortalama vadesi 5.67 yıl.

GARANTİ BANKASI: Portföy 117 bin 372 adet bireysel müşteriye verilen 117 bin 372 adet ipotek teminatlı krediden oluşuyor. İhraca konu krediler 2009 Kasım ayından 2018 Kasım ayına kadar verilen krediler. Teminat havuzunun ortalama vadesi 5.93 yıl.

KAYNAK