NET Kurumsal Değerleme ve Danışmanlık A.Ş.

Ticari gayrimenkul yatırımlarının geri dönüşü ortalamada 5 yıl kısalıyor.

Ticari gayrimenkul yatırımlarının geri dönüşü ortalamada 5 yıl kısalıyor.

Tapu.com tarafından açıklanan verilere göre ticari gayrimenkullerin satışında 2018 yılının ilk 11 ayında 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 18 oranında bir yükselme görüldü. Ticari tapuların en çok satıldığı illerin başında Ankara, İstanbul, Samsun, Adana ve Bursa geliyor. Satışı gerçekleştirilen ticari tapuların yüzde 63’ünün dükkanlardan oluştuğuna dikkat çeken Tapu.com kurucu ortağı Emre Erşahin, ticari gayrimenkul piyasasındaki hareketliliği yorumladı.

2018 yılının ilk 11 ayında 2017 yılının aynı dönemine göre ticari gayrimenkul satış adetlerinde yüzde 18, satış hacminde ise yüzde 50 oranında artış gözlemlediklerini belirten Tapu.com kurucu ortağı Emre Erşahin, “Satışı gerçekleştirilen ticari tapuların yüzde 63’ü dükkanlardan oluşmakta, bu tip tapular özellikle Ankara ve İstanbul’dan yoğun talep görmekte” diyor.

Ticari tapuların Türkiye satış ortalaması 518.000 TL

Gayrimenkul değerleme kuruluşu verilerine göre ticari tapuların tüm Türkiye bazında ortalama satış fiyatı dükkanlarda 518.000 TL, tek bölümden oluşan dükkanların amortisman süresi ise 16 yıl. Türkiye genelindeki tek bölümden oluşan ofis-büro daire gibi yapılarda ise amortisman süresi 18 yıla çıkıyor. Bu tip yapıların ortalama satış fiyatı ise 364.000 TL.

Son bir yılda ticari tapuların ortalama amortisman süreleri

Ticari tapuların satışında yaşanan yükselişi yorumlayan Tapu.com kurucu ortağı Emre Erşahin, “Son dönemde kira çarpanıyla getiri hesaplaması yapılabilen ticari gayrimenkullerin daha çok tercih edildiğini görüyoruz, bu kategoride son bir yıllık sürede hem işlem adedi hem de satış hacminde belirgin bir yükseliş eğilimi ve amortisman ortalamasıyla güncel amortisman süreleri arasında ciddi farklılıklar var. Geçen yıla göre kira getirili ticari mülklerin yıl bazında hesaplanan geri dönüşlerinde 5 yıla varan düşüşler gözlemlemekteyiz, bu düşüş yatırımcıya ortalama yüzde 30 kazandırıyor. Örnek vermek gerekirse, daha önce 15-17 yıllık kira bedeline yakın olan ticari gayrimenkul fiyatlarının 10-12 yıl bandına gerilediğini söyleyebiliriz” diyor.

Tapu satışında hız rekoru

Tapu.com’da satılan tapuların ekspertiz raporuna sahip olduğunu ve buna paralel olarak da satılan her 5 tapudan 1’inin 15 gün içerisinde satışının gerçekleştirildiğini ve 24 saat içinde bile topladığı tekliflerle rekor sayılacak hızlarda tapu devri aşamasına geçebildiklerinin altını çizen Erşahin, “Gayrimenkul fiyatının şeffaf ve rekabetçi bir ortamda, alıcıların teklifleriyle belirlenmesini sağlıyoruz, şeffaf bir piyasada bilinçli alıcıların vereceği tekliflerle bir gayrimenkulün piyasa değerini bulabileceği düşüncesi üzerine 3 yıl önce kurduğumuz sistemde her gün işlem yapıyoruz” diyor.

KAYNAK