NET Corporate Appraisal and Consulting, Inc.

Koronavirüs nedeniyle ertelemek istenen kredi taksitine faiz isteniyor.

Koronavirüs nedeniyle ertelemek istenen kredi taksitine faiz isteniyor.

Koronavirus salgınına karşı ekonomik tedbirler alan bankalar tüketicilerin konut kredisi borçlarını ertelemeye başladı. Peki bankalar kredi ertelemeden ne kadar faiz alıyor?

Hemen her banka içinde bulunduğumuz hafta içinde coronavirus salgınının yarattığı ekonomik olumsuzlukları azaltmak için ekonomiye destek paketi açıkladı. Bankalar bu kapsamda bireysel müşterilerinin ihtiyaç, taşıt ve konut kredisi taksitlerini ertelemeye başladı.

Akbank, DenizBank, Garanti BBVA, HalkBank, İş Bankası, Kuveyt Türk, QNB Finansbank, ŞekerBank, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), VakıfBank, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası ekonomik destek paketleri dahilinde müşterilerinin kredilerini ertelediklerini açıkladı.

Bankalar bireysel kredileri en az 3 ay süre ile bazı bankalar ise 6 ve 12 aya kadar bireysel müşterilerinin taşıt, ihtiyaç ve konut kredilerini erteliyor. Ticari kredilerde ise yoğun etkilenen sektörler için yine 12 ay vadeye kadar kredi erteleme imkanı sunuluyor.

Salgın sebebi ile ücretsiz izne ayrılan, yarı zamanlı çalışmak durumunda kalan işsiz kalan ya da mali durumu olumsuz etkilenen milyonlarca tüketici kredi erteleme haberini büyük bir memnuniyetle karşıladı. Fakat bankaların kredi erteleme için faiz talep etmeleri ile bu memnuniyet azaldı.

Küresel olarak tüm dünyayı vuran ve pandemi ilan edilen salgın döneminde müşterilerinin yanında olmak ve destek olmak için kredilerini belli bir süre erteleme kolaylığı sunan bankaların erteleme işlemi için aylık %3’ün üzerine çıkan faizler uygulaması tüketicilerde tepki oluşturdu.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, yeni tip koronavirus (Covid-19) nedeniyle çeşitli tedbirler alan bankalara hangi nitelikte olursa olsun tüm kredi ve kredi kartı ödemelerini faizsiz ötelemeleri çağrısında bulunarak, “Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan ekonomik istikrar kalkanı paketi ve ekonomi yönetiminin bankalara ilişkin beklenti ve tavsiyelerine karşın borç ötelemesi yapacağını duyuran bankaların, öteleme işlemine faiz uygulamasının, tüketici açısından hiçbir yararı bulunmamaktadır.” dedi.

Bankalara bireysel kredi borcu olan milyonlarca tüketici ödemekte güçlük çektiği kredilerini ertelemek için daha uygun maliyetlerle ya da faizsiz erteleme seçenekleri sunulmasını talep ediyor.

Araştırmalara göre 100.000 TL konut kredisi borcu olan bir tüketici 3 ay süre ile taksit ertelemesinden yararlanmak istediğinde ortalama 4.000 TL erteleme faizi ödüyor.

KAYNAK