NET Corporate Appraisal and Consulting, Inc.

Yabancıya Satışlarla Konutta Stok Erir Mi?

Yabancıya Satışlarla Konutta Stok Erir Mi?

2018’in ikinci yarısından sonra kur fiyatlarının yükselmesiyle iç piyasada talep düşerken yabancıların Türkiye’den konut edinmesi daha cazip hale geldi. 2018 yılı içerisinde yabancıya konut satışlarında tarihi rekor kırıldı. Peki yabancıya satışlarla konut stoğu erir mi?

2018 yılının ilk yarısından sonra yaşanan döviz krizi sonrası artan konut kredisi faiz oranları nedeniyle iç piyasada konut satışları ciddi oranda düşerken yabancılar için oldukça cazip hale geldi. Ayrıca 2018 Eylül ayında değiştirilen vatandaşlık kanunu kapsamında gayrimenkul alımlarında vatandaşlık limiti 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmesi yabancıya konut satışlarında altın dönemi başlandı. 2018 yıl sonunda yabancıya konut satışlarında rekor kırıldı.

KrediPazari.com’un edindiği bilgilere göre, Türkiye genelinde 2018 yılında yabancılara 39 663 konut satıldı. Yabancılara yapılan konut satışları 2018 yılında bir önceki yıla göre %78,4 oranında arttı. Yabancılara yapılan konut satışlarında 2018 yılında ilk sırayı 14 270 konut ile İstanbul, ikinci sırayı 7 938 konut ile Antalya aldı. Antalya’yı 2 720 konut satışı ile Bursa ve 2 133 konut satışı ile Ankara izledi.

2018 yıl genelinde yabancılara 40 bine yakın satış yapılarak 5 milyar doların üzerinde gelir sağlandı. Buna rağmen yabancılara gerçekleştirilen konut satışları toplam satış payının içerisinde ancak %4’lük bir pay edindi.

Konut sektörünün 2019 hedefi ise yabancılara 10 milyar dolar konut satışı gerçekleştirmek yönünde. Fakat bu rakam da toplam konut satışları 2018’deki gibi gerçekleştiği takdirde genel satışlar içerisinde iki basamağa ulaşamıyor.

Konut Satışlarının Artması için Ne Yapılmalı?

Yabancıya konut satışlarının reklam ve kampanyalara rağmen 2019 hedeflerine ulaşılması halinde toplam satış payının içinde ancak %10’luk bir bölüm oluşturması tahmin ediliyor.

Geçmiş yılların konut satış istatistikleri incelendiğinde en yüksek paya sahip kalemin kedili konut satışları olduğu görülüyor. Konut satışlarının en yüksek seviyeye ulaştığı 2017 senesinde kredili konut satışlarının toplam satışlar içerisinde %40 pay oluşturduğu görülüyor. 2018 yılında ise kredili konut satışlarının payı yarı yarıya gerileyerek %20’ye iniyor.

2018 yılında yaşanan kur krizi yabancıların konut alımını arttırsa da, konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi ile iç piyasada konut talebini oldukça düşürdü.

Konut satışlarının en fazla olduğu 2017 senesinde bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması %0.75 düzeyinde seyrediyordu. Söz konusu oran güncel olarak %2.24 seviyesinde.

Bankaların konut kredisi faiz oranları %1 seviyelerine yaklaşmadıkça düşüş gösteren tüketici güven endeksleri tekrar artmadıkça yabancıya konut satışları ile konut sektörünün ayakta durmaya çalışması mümkün görünmüyor.

KAYNAK